Bomba witamin w aceroli w proszku

Myśląc o źródłach witaminy C mamy przed oczami cytryny, pomarańcze, grejpfruty. Oczywiście, zawierają one sporą dawkę tej witaminy jednak jest owoc który zawiera jej zdecydowanie więcej. Jest to acerola. Owoc ten w Polsce nie jest zbyt popularny. Dostępny jest najczęściej w formie sproszkowanej. 

Samo zdrowie w aceroli w proszku

acerola w proszkuOwoc aceroli zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców. Zawiera jej aż 30 razy więcej niż owoce cytrusowe. Wystarczy zjeść 3 małe owoce aceroli dziennie, aby pokryć całe nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Przez taką dawkę witaminy doskonale wzmacnia naszą odporność, przeciwdziała przeziębieniom. Obecnie, coraz częściej zaczynamy doceniać walory tego owocu, jednak najczęściej możemy kupić acerolę sproszkowaną. Taka acerola w proszku zawiera również całe mnóstwo witamin i mikroelementów tak jak świeży owoc. Zazwyczaj wystarczy łyżeczka dziennie. Doskonale nadaje się do dodawania do koktajli, smoothies, owsianek czy jogurtów a nawet ciast. Charakteryzuje się lekko kwaskowatym smakiem. Warto stosować ją regularnie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym kiedy istnieje zwiększone ryzyko infekcji. W sytuacji kiedy już zachorujemy łagodzi objawy choroby. Oprócz sporej dawki witaminy C acerola w proszku ma też sporo innych zalet. Acerola wzmacnia nasz układ nerwowy, redukuje zmęczenie i stres. Jest świetna dla osób aktywnych fizycznie. Wzmacnia kości i budowę mięśni. Owoc ten wpływa na powstawanie kolagenu, wpływa na nasze zęby, skórę, paznokcie, ma właściwości przeciwbakteryjne. Acerola jest przeciwutleniaczem – wspiera pracę układu krążenia.  

Owoc aceroli posiada szereg zalet. Jest to owoc który zawiera najwięcej witaminy C. Chroni nas przed chorobami, wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na rekonwalescencję organizmu, wspiera układ krążenia i budowę mięśni. Sproszkowana acerola nadaje się do dodawania do koktajli, owsianek, jogurtów czy innych deserów.