Generator ozonu do domowego użytku

Produkty, które spożywamy każdego dnia mogą mieć wątpliwą jakość, ponieważ nie zawsze znamy ich dokładne źródło. Badania jakości dotyczą tylko losowo wybranych partii produktów, zatem możemy jeść skażoną żywność, o czym nie będziemy wiedzieli.

Jak działają ozonatory?

ozonator do żywnościNie każdy wie, że ozon jest naturalnym gazem, który wykazuje silne działanie toksyczne i aseptyczne, co jest wykorzystywane w odkażaniu żywności  wody pitnej. Choć generatory ozonu są wciąż mało popularne, to warto bliżej się m przyjrzeć, ponieważ mogą nam znaczne pomóc w zdrowym odżywianiu. Przede wszystkim kupimy je w wielu sklepach ze sprzętem dla gospodarstwa domowego albo w internecie. Jest to dość małe urządzenie, które generuje ozon w dużym stężeniu. Dostępne w sklepach modele są wystarczające do użytku domowego i można nimi dezynfekować powietrze łącznie z pomieszczeniami, żywność i wodę do picia. Cena takiego sprzętu to od pięciuset złotych do nawet kilku tysięcy. Ozonator do żywności jest wyposażony w specjalną silikonową rurkę i dyfuzor, który umożliwia ozonowanie produktów spożywczych w wodzie. Takim sprzętem równie dobrze można odkażać pomieszczenia, aby pozbyć się z nich wszelkich bakterii, wirusów, pleśni czy grzybów. Ozonowanie żywności ma na celu usunięcie z niej pozostałości pestycydów, antybiotyków, środków chemicznych znajdujących się wewnątrz i na powierzchni, a także wszelkich bakterii. Z powodzeniem można stwierdzić, że żywność po zabiegu ozonowania staje się ekologiczną  bezpieczną.

Wiele osób się obawia korzystać  z ozonatora, ponieważ ozon jest trujący. Jednak jeżeli stosuje się do zaleceń producenta, to jest on całkowicie bezpieczny. Ważne, aby ozonować żywność zanurzoną w wodzie w plastikowym lub szklanym pojemniku, bo ozon nie wydostaje się poza taflę wody.