Jadalne płatki kwiatów

Popularność programów telewizyjnych promujących gotowanie i zdrowe odżywianie wpłynęła na wzrost zainteresowania sztuką kulinarną wśród Polaków. Z tego też powodu coraz więcej osób szuka nowych rozwiązań jeśli chodzi o przepisy kulinarne oraz techniki dekorowania talerzy.

Dekorowanie talerzy jadalnymi płatkami kwiatów

jadalne płatki różyDekorowanie talerzy oraz potraw jest jedną z ważniejszych czynności związanych z ich podaniem. Jeżeli danie, czy talerz nie wygląda zachęcająco do jedzenia, bardzo często pomimo, że całość jest smaczna nie wpływa to na nasze odczucia smakowe. W związku z tym coraz bardziej modne stało się dekorowanie potraw i talerzy kwiatami, bądź płatkami kwiatów. Kolorowe kwiaty bez wątpienia wpływają pozytywnie na wizualny odbiór naszego dania. Jednocześnie dzięki temu, że możemy zjeść dany kwiat możemy doznać niesamowitych walorów smakowych. Przykładem popularnego sposobu dekorowania talerzy są jadalne płatki róży. Mogą mieć one różnorodny kolor i odcień. Najbardziej popularne są te w kolorze różowym lub krwisto czerwonym. Płatki róż idealnie nadają się do posypania deserów lub dekorowania sałatek. Bardzo często z uwagi na ich lekko słodkawy posmak mogą być ciekawym dodatkiem do dań wytrawnych. Z tego też powodu ważne jest ich odpowiednie stosowanie. Brak umiaru w używaniu płatków róż w kuchni może negatywnie wpłynąć na smak dania.

Płatki kwiatów użyte w nadmiarze mają bowiem gorzkawy posmak. Z tego też powodu ich nadmierna ilość wpłynie na to, że całe danie będzie niesmaczne. Płatki kwiatów możemy bez problemu nabyć w sklepach ze zdrową żywnością. Z tego też powodu bardzo często dostępne są zarówno w wersji suszonej, jak również świeżej. Możliwe jest także zamówienie płatków różanych w internecie. Sklepy internetowe bardzo często mają dużo niższe ceny.