Właściwości oleju z oregano

Oleje towarzyszą nam niemal w każdym posiłku, który spożywamy. Wielu pseudoekspertów mówi nam o jego szkodliwości na nasz organizm. Jednak tłuszcze należą do makroskładników, których nie może zabraknąć w naszej diecie. Po jakie więc oleje i w jakiej postaci sięgać? Produktów tych z kolei na półkach sklepowych jest całe mnóstwo. Jednak czy słyszałeś kiedykolwiek o oleju z oregano? 

Suplementacja oleju oregano 

oregano olejOregano to przyprawa, której nie może zabraknąć niemal w każdej kuchni świata. Roślinę tę kojarzymy jednak z wysuszonych liści zamkniętych w szczelnych opakowaniach. Olejek z kolei jest produktem zdecydowanie rzadziej spotykanym. A szkoda, zawarte w nim substancje mogą bowiem pomóc nam rozprawić się z niektórymi dolegliwościami. Jeśli chodzi o roślinę oregano olej z niej powstający posiada mnóstwo cennych substancji. Wśród nich możemy wyróżnić witaminy z grupy, B, C oraz K, flawonoidy oraz minerały. Wszystkie te substancje są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Co jednak niesie ze sobą ten skład? Olejek z oregano odpowiada za zatrzymywanie w naszym ciele rozwoju wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Sprawdza się doskonale w leczeniu zatruć, przeziębień czy grypy. Co najważniejsze, nie tylko leczy, ale również zapobiega. Regularne przyjmowanie olejku z pewnością okaże się skuteczne w okresie zwiększonej zachorowalności. Olej z oregano pozwala również uporać się z bólami pleców i stawów. 

Z pewnością łatwo się domyślić, że olejek z oregano jest specyficzny w smaku. Jednak to właśnie w formie pitnej ma najlepsze właściwości. Produkt ten przed spożyciem należy jednak rozcieńczyć w wodzie, aby uniknąć podrażnienia jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Producenci olejków oregano apelują również o to by nie prowadzić kuracji dłużej niż tydzień. Konieczne jest bowiem wprowadzanie kilkudniowej przerwy.